Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Általános iskolák képes leírás - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu
részletek »

Általános iskolák - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: katolikus.tlap.hu » Általános iskolák
Keresés
Találatok száma - 5 db
Árpád-házi Szent Margit

Árpád-házi Szent Margit

1993. szeptemberében nyitotta meg kapuit Tatabányán az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola, mely az egyház, a szülők és a város összefogásával jött létre, a megyeszékhely első katolikus iskolájaként. A katolikus egyháztól korábban elvett ingatlanokért cserébe kaptuk a Botond utcai épületet, ahol korábban zeneiskola működött. Az iskola szervezése 1992. decemberében kezdődött: Az iskola igazgatójának és tanulóinak jelentkezését 1992. december 31-ig várta a győri Püspökség. Az iskolába jelentkező pedagógusok alkalmasságáról - egy felvételi beszélgetés keretében - dr. Pápai Lajos győri püspök győződött meg. Az iskola igazgatói pályázatát Hubertné Karnuts Gizella matematika-fizika szakos tanár nyerte el. A Győri Püspökség által kijelölt püspöki megbízott Varga János esperes, alsógallai plébános lett. Az iskola az alapfeladatait a tanulók után járó állami normatívából, valamint egyházi támogatásból látja el.

Karolina Katolikus Általános Iskola

Karolina Katolikus Általános Iskola

A Karolina Iskola, mint a város szívében létező intézmény meghatározó jellegű a város iskolaügyét tekintve. Az eltelt évszázad alatt sok leány, majd a későbbiekben fiúk nevelése és oktatása folyt az iskolában, sajnos nem mindig keresztény-katolikus szellemiségben, mint ahogy azt eredetileg az alapító gróf Csáky Károly Emmánuel elgondolta. A Csáky püspök utódai szintén kitüntető figyelemmel és atyai szeretettel tekintettek az iskolára, illetve mély lelki fájdalommal az államosított intézményre. A század első felében Vác város polgárságának leányai szinte kizárólag ebben az iskolában tanulhattak. A keresztény szellemiségű püspöki székhely életében nagy fontossággal bírt a polgári leányiskola, mely erkölcsös, vallásos, becsületes jellemű, de ugyanakkor igen alapos ismeretekkel rendelkező honleányok nevelését tűzte ki célul.

Pál Apostol Katolikus Általános Iskola, Gimnázium

Pál Apostol Katolikus Általános Iskola, Gimnázium

1991-ben a rendszerváltozás lehetővé tette, hogy a három történelmi egyház rákoskeresztúri vezetőinek összefogásaként, Isten segítségével megkezdte működését az egyházi iskola. 'Egyházi' iskola a kerületben? Pedagógusoknak, szülőknek, na meg a gyerekeknek is teljesen újnak tűnt. Sokan örültek az intézmény indulásának, de sokan kételkedtek létjogosultságában. Első igazgatónőnk Kucsma Mária sok-sok szeretettel, időt és fáradtságot nem kímélve szervezte, koordinálta az iskola indítását. Megszervezte a diákok beiratkozását, padokért, egyéb felszerelésekért kilincselt. Pedagógusokat hívott, nyert meg egy nemes cél érdekében.

Szent Gellért Általános Iskola

Szent Gellért Általános Iskola

Iskolánk nagyon-nagyon fiatal... 1995. szeptember 2-án volt az első évnyitó. A hajdani Gyomán és Endrődön (ma Gyomaendrőd) számos egyházi ingatlan volt: iskolák, népház, lakások, árvaház, stb. A rendszerváltás kapcsán visszaigényeltük ingatlanainkat, és a tulajdonjogot a két plébánia 14 ingatlan esetében visszakapta.

Szent Imre Általános Iskola

Szent Imre Általános Iskola

Egy régi egri oktatási intézmény, mely 1929 óta több ezer gyermeket indított el az útjára, ma megújulva várja tanulóit. 1948-ig Szent Imre Római Katolikus Iskola néven működött az intézmény. Sok városlakó még most is így emlegeti. Az elmúlt fél évszázad során 5. sz. Állami Általános Iskola , majd V. sz. Általános Iskola, később Deák Ferenc Római Katolikus Általános Iskola név alatt folyt az épületben a tanítás. 1993 őszétől egyházi iskola lettünk, fennállásunknak 15. évfordulóján pedig Dr. Ternyák Csaba egri érsek visszaadta a régi nevünket, és hozzánk csatolta a Jó Pásztor Óvodát is. Most összevont intézményben folyik a 3 - 14 éves növendékék nevelése. Munkánkat a HIT, ÉRTÉK, TUDÁS alapjára helyeztük. Eredményességét bizonyítja, hogy tanulóink megállják helyüket országos beiskolázású egyházi középiskolákban is: Kecskeméten, Pannonhalmán, Esztergomban, Szentendrén. A keresztény lelkiségből adódóan átszövik tanításunkat, nevelésünket. Mindennapjainkat meghatározza az Örök atya iránti hűség, a haza, az embertársaink, a természet, a béke, a munka, a szabadság, az öröm szeretete. Azokat a gyermekeket várjuk, akiknek szülei magukénak vallják az említett erkölcsi értékeket.

Tuti menü