Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyetemek, Főiskolák képes leírás - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu
részletek »

Egyetemek, Főiskolák - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: katolikus.tlap.hu » Egyetemek, Főiskolák
Keresés
Találatok száma - 6 db
Apor Vilmos Főiskola

Apor Vilmos Főiskola

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2009-ben két évfordulót is ünnepelt. A tanító- és óvodapedagógus-képzés felsőfokúvá válásának 50. jubileuma mellett saját történetének egy 80 évvel ezelőtti meghatározó eseményéről, jogelődjének megalapításáról is megemlékezett.

Egri Hittudományi Főiskola

Egri Hittudományi Főiskola

Egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény. A főiskola szervezését Egerben Telekessy István püspök 1700-ban kezdte el. 1704-ben kezdődött el az oktatás, de az intézet alapítólevelét csak 1709-ben adta ki Telekessy püspök. Az épület a 18. század második felében nyerte el mai formáját. Az intézmény barokk stílusú kápolnájának kifestése 1825-ben történt. Az alapítástól kezdve folyamatos a teológiai oktatás. 1951-ig csak az egri egyházmegye papnövendékei tanultak itt, jelenleg a debrecen-nyíregyházi és a váci egyházmegyék papjainak a képzése is itt történik.1989-től pedig a határokon túlról is érkeznek magyar anyanyelvű hallgatók. A főiskola kihelyezett tagozata Vácon működik, ahol előkészítő jellegű tanulmányokat folytatnak az első éves teológus hallgatók (propedeuticum).

Győri Hittudományi Főiskola

Győri Hittudományi Főiskola

A győri Káptalandombon élők szinte napi tapasztalata, hogy vezetett turistacsoport vagy annak néhány tagja, egy-két városnéző - annak ellenére, hogy nem turista látványosság megáll a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet épülete előtt. Érdeklődve keresik a választ a most 380 éves Intézmény jellegét illetően. A: önmagában fennálló nyugtalanító kérdésre kapott felelet, mint egyedül lehetséges zár le minden további bizonytalankodást: Főiskola, szeminárium, de mást nem tudnék itt elképzelni 1981. Mikulás-estjén a magunk és a meghívott vendégek szórakoztatására Madách Imre: Ember tragédiája átiratának segítségével próbáltuk meg bemutatni a Házat. A bevezetőben Ádám kérdése így szólt Luciferhez: Mi ez a szép ékszerdoboz, itt a nagy Duna partján A reakció alapján mindenki értette a célzást, s megkezdődhetett az épület módszeres bemutatása. A 375 éves jubileum kapcsán is felmerül az igény annak tisztázására, hogy mit is rejt magában ez az épület, intézmény.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A katolikus egyetem célja, hogy intézményes módon biztosítsa az egyetemek világában a keresztények jelenlétét, s szembesítse azt a társadalom és kultúra jelentős problémáival . (...) Ezért a katolikus egyetem a kutatás helye, ahol a tudósok a valóságot vizsgálják tudományáguknak megfelelő módszerekkel, és így hozzájárulnak az emberi tudás tárházához. Minden egyes tudományágat szisztematikusan tanulmányoznak, azonkívül keresik a különböző tudományágak közötti összefüggéseket, kölcsönös fejlődésük érdekében.

Pécsi Hittudományi Főiskola

Pécsi Hittudományi Főiskola

A Pécsi Egyházmegyében a török hódoltság megszünése után fél évszázad elteltével létesült papnevelő intézet. A szeminárium alapkövét 1742. június 4-én Berényi Zsigmond püspök helyezte el, s 1746. szeptember 4-én szentelte föl Szent Pál tiszteletére. Berényi püspök és a káptalan mintegy háromezer kötetes gyűjteménye képezte alapját Magyarország első nyilvános könyvtárának, mely 1774-ben nyitotta meg kapuit Pécsett. Alapítója Klimó György püspök, aki széles körben fejtett ki kulturális tevékenységet. Szívügye volt a szeminárium, növelte a hallgatói létszámot, új tanszékeket állított fel és filozófiai tanfolyamot indított. A tanulmányi időt kettőről négy évre emelte.

Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Tíz évvel ezelőtt egyesítették teológiai főiskoláikat a bencések, a ferencesek és a piaristák, így jött létre a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola. A 90-es évek végén a szerzetesi főiskolák integrációját az Apostoli Szentszék A szerzetesi intézmények közötti együttműködés a képzésben című instrukcióval (1998. XII. 8.) szorgalmazta, s ehhez a magyar állami törvények is kedvező körülményeket teremtettek. A három rend elöljárójának kérésére a Szerzetesi Kongregáció 1999. október 27-én megalapította a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát, és jóváhagyta a szabályzatát. Az Alapító Okirat szerint a főiskola a szerzetespap növendékek számára létrehozott Teológiai-Filozófiai Intézetből, illetve a szerzetesnővérek és laikusok képzésére szolgáló Vallástudományi Intézetből áll. A bencések római Szent Anzelm Egyeteme a Katolikus Nevelési Kongregáció jóváhagyásával affiliálta a főiskola teológusképzését, így ezen a szakon hallgatóink a Szent Anzelm egyetem baccalaureátusi fokozatát kaphatják meg.

Tuti menü