Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gimnáziumok, Középiskolák képes leírás - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu
részletek »

Gimnáziumok, Középiskolák - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: katolikus.tlap.hu » Gimnáziumok, Középiskolák
Keresés
Találatok száma - 5 db
Ferences Gimnázium, Esztergom

Ferences Gimnázium, Esztergom

A Ferences Gimnázium és Kollégium a Duna-kanyarban épült ősi királyi városban, Esztergomban található. Iskolánkat, mely egybeépült kolostorunkkal, immár hét évtizede vezetjük. Intézetünk gyakorlati katolikus életet élő, hazájukat szerető, jellemes, tudományokban képzett, jó modorú, egészséges ifjak nevelésére törekszik. A hat évfolyamos általános gimnáziumi programunk mellett ( a kötelező német után latin, francia vagy angol nyelv választható) a leghatékonyabb nevelési eszköz a kollégiumi élet, amely önfegyelemre, közösségi gondolkodásra, lelki és szellemi igényességre kívánja tanulóinkat formálni.

Ferences Gimnázium, Szentendre

Ferences Gimnázium, Szentendre

Iskolánk címe 1987, azaz Áprily Lajos születésének századik évfordulója óta: Szentendre Áprily Lajos tér 2. Dr. Soós János P. Ányos, aki sok éven át iskolánk gondnoka és magyar-történelem-technika szakos tanára volt, ötlete, szervező és kivitelező munkájának eredménye volt ez a névadás. A költő leányának, Jékely Mártának, apjáról készült gipszportréja alapján önttették a bronzfejet, melyet az iskola külső falában kialakított fülkében helyeztek el.

Karácsonyi János Gimnázium

Karácsonyi János Gimnázium

1992. augusztus 30. - Veni Sancte a belvárosi templomban (a misét bemutatta Kemenes László piarista, a Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója), majd a világi tanévnyitó a templom tövében. 1992. augusztus 30. - délután négy órakor egy időben kezdődött a tanévnyitó istentisztelet a belvárosi katolikus templomban és a református templomban, melyet 17 órakor a Harruckern téren tartott tanévnyitó ünnepély követett; a diákok verses-zenés összeállítása után Zsarnóczay Gyula nyugalmazott igazgatóhelyettes rövid felszólalásában arra kérte a szülőket, hogy mindenekelőtt lélekben álljanak az iskola mellé, dr. Pocsay Gábor polgármester az önkormányzat nevében kívánt sok sikert az iskolák működéséhez, Kemenes László, a katolikus középiskolák főigazgatója és dr. Bodnár Ákos egyházkerületi zsinati főgondnok üdvözlő szavait követően Nagy László református esperes és Réthy István apátplébános, végül Petróczki Zoltán igazgató húzta alá az összefogás, együttműködés fontosságát.

Pannonhalmi Bencés Gimnázium

Pannonhalmi Bencés Gimnázium

A pannonhalmi gimnáziumot és kollégiumot 1939-ben kezdték építeni. Teleki Pál miniszterelnök és az akkori főapát, Kelemen Krizosztom 'olasz' gimnáziumot szeretett volna itt indítani, amelyben nagy hangsúlyt kap az olasz nyelv és kultúra oktatása. A kezdet kezdetén tízéves korukban kerültek ide a fiúk, egy osztályban huszonöten voltak, az iskolát pedig nyolcosztályosra tervezték. A magyar és a hazai bencés iskolák történetében teljesen új megoldásnak számított, hogy a gimnázium és a kollégium egybeépült. Az osztályközösség a diákotthonban is együtt maradt, egy hálóban lakott, az osztályfőnök pedig többnyire diákotthoni nevelő (prefektus) is volt. A pannonhalmi iskolát 1948 júniusában államosították, a monostorral összekötő folyosókat lefalazták. Az iskola mint bencés gimnázium 1950-ben indulhatott újra és egyike volt annak a nyolc katolikus gimnáziumnak, amely a kommunizmus éveiben is fennmaradhatott Magyarországon.

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

2011. augusztus 31-én megkezdte működését a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium. Az új gimnázium jogi értelemben nem jogutódja a megalakulást megelőző napon megszűnő Ságvári Endre Gimnáziumnak, azonban annak 50 éve alatt kialakult eredményeire és nemes hagyományrendszerére alapozva kezdte meg munkáját. Pedagógiai programjának adaptálásával és kiegészítésével biztosította a tanulók folyamatos oktatását, az iskola hagyományrendszerének átvételével pedig a kazincbarcikai gimnáziumi oktatás folytatását.

Tuti menü