Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar Görög Katolikus Egyház képes leírás - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu
részletek »

Magyar Görög Katolikus Egyház - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: katolikus.tlap.hu » Magyar Görög Katolikus Egyház
Keresés
Találatok száma - 4 db
Görögkatolikus

Görögkatolikus

Mint ismeretes, a köznevelési törvény rendelkezése szerint a 2013/2014-es tanévtől kezdve minden általános iskolában fölmenő rendszerben bevezetik az erkölcstan oktatást, amely helyett választható a hit- és erkölcstan óra is. Ez az örvendetes helyzet természetesen igen komoly feladatot és felelősséget jelent minden szülő és pedagógus, illetve egész egyházunk számára. E rendelkezésnek köszönhetően gyermekeinknek az iskolában is lehetőségük lesz arra, hogy az egyéb tanulmányok mellett a boldog és kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen értékeket elsajátíthassák, és ahhoz útmutatást kapjanak.

Hajdúdorogi Egyházmegye

Hajdúdorogi Egyházmegye

A Hajdúdorogi Egyházmegye megalapítása előtt a magyar görögkatolikusok ószláv (munkácsi és eperjesi) és román (gyulafehérvár-fogarasi, szamosújvári és nagyváradi) liturgikus nyelvű egyházmegyékben éltek. Ezek az egyházmegyék a 17. század közepén és a 17-18. század fordulóján létrejött uniókból születtek, melyek során a Magyar Királyságban élő többnyire rutén és román nemzetiségű ortodox keresztények egy jelentős része egységre lépett a katolikus egyházzal.

Miskolci Apostoli Exarchátus

Miskolci Apostoli Exarchátus

A trianoni békekötés után magyar területen maradt az eperjesi egyházmegye 21 és a munkácsi egyházmegyéhez egy paróchiáját a Szentszék 1924. június 4-én kivette az anyaegyházuk joghatósága alól, és számukra önálló egyházkormányzati egységet, apostoli adminisztratúrát alapított. XVI. Benedek pápa 2011. március 5-én módosította az exarchátus területét, mely megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyével, s kinevezte exarchának Dr. Orosz Atanáz szerzetest, akit 2011. május 21-én Miskolcon szenteltek püspökké. Bár Miskolc a hajdúdorogi egyházmegyéhez tartozott, gyakorlati okból 1925-ben itt kezdte meg működését az exarchátus. 1961-ben központja Ózdra, 1972-ben Múcsonyra került.

Parochia - közösségi oldal

Parochia - közösségi oldal

Kik a Görög Katolikusok? A ruszinok, a keleti szláv nép legnyugatibb ága, azaz köztes szláv nép. Az Északkeleti-Kárpátokban, a nyugati és keleti kultúra találkozási zónájában, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna és Románia határai között fekszik a ruszin lakta terület. Legnagyobb számban Kárpátalján élnek, de szórványban megtalálhatók Magyarország északkeleti részén, a Felvidéken, a Szerémségben (Horvátország) és a Vajdaságban (Szerbia) is.

Tuti menü