Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok, kiállítások képes leírás - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu
részletek »

Múzeumok, kiállítások - Katolikus hitélettel foglalkozó oldal.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: katolikus.tlap.hu » Múzeumok, kiállítások
Keresés
Találatok száma - 5 db
Esztergom - Főszékesegyházi Kincstár

Esztergom - Főszékesegyházi Kincstár

Az egyházi szertartásokhoz használt liturgikus eszközök általában a templom sekrestyéjében kerültek elhelyezésre, innen vették elő használatra. Székesegyházakban, ahol a felszerelés minőségében, kivitelében tükrözi a hely rangját, ezt az őrzőhelyet kincstárnak nevezték. Eredetileg a kiállított összes tárgyat istentiszteleti és ájtatatossági használatra szerezte be az Egyház. Megszenteltségükön kívül művészi, történelmi és anyagi értékük miatt mindig megkülönböztetett gonddal őrizték. A múzeumi jelleg kialakítása csak Simor János prímás által, 1886-ban vált lehetővé, aki ezeket a műkincseket a látogatók számára megtekinthetővé tette. A kincstárat mindig az esztergomi káptalan felügyelte, s e testület gondosságának köszönhető, hogy a tizenháromszor költöztetett, menekített, többször megrabolt műkincs együttes alkotja ma Közép-Európa egyik leggazdagabb egyházi műtárgygyűjteményét.

Esztergom - Keresztény Múzeum

Esztergom - Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, mely szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A Keresztény Múzeum gyűjteménye sokoldalúságával is kitűnik. A későközépkori művészet itt őrzött alkotásai mellett - köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki Úrkoporsó és MS Mester Passióképei - jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a rendkívül gazdag iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Győr Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

Győr Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

A Győri püspökséget Szent István király alapította és rendelkezett arról, hogy a liturgikus cselekményekhez szükséges misekönyvek, szent edények, miseruhák megfelelő számban legyenek a székesegyházban. Az első templom építését 1033-ra feltételezik. A legkorábbi századokból egyetlen tárgy sem maradt a biztosan gazdag székesegyházi anyagból. A kincstár jellegében mindig is liturgikus tárgyakból állt: az ajándékozó püspökök, főurak a saját koruk stílusának megfelelő értékes ötvösremekeket, pompás, sokszor 24 darabos textilgarniturákat, misekönyveket adományoztak.

Kalocsai Érseki Kincstár

Kalocsai Érseki Kincstár

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyházművészeti emlékei, melyek az alkotómesterek hitét hirdetik, s a gondviselő Isten szépségét tükrözik a kiválasztott nemes anyagok és a művészi megmunkálás segítségével, Magyarország kulturális örökségének szerves részét képezik. A Kalocsai Érseki Kincstár feladatának tekinti ennek a gazdag műtárgyegyüttesnek a bemutatását, gondozását, s a műkincseken keresztül összekötni az evilágit és mennyeit, a látogatót és a szerető Istent. Honlapunk böngészését mindazok számára ajánljuk, akik Kalocsára kívánnak látogatni, s Kalocsa 1000 éves történelmét, mely szorosan egybefonódott a kalocsai érsekség múltjával, mélyebben megismerni.

Szalezánium

Szalezánium

A Szaléziánum külön programokkal várja a gyerekeket is. Állandó programok közé tartoznak a csoportos diák és gyerektárlatvezetés, nyomozójáték, mesés-játékos gyógynövénytúra, gyertyaöntés, szentekről szóló drámajátékok, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges, illetve a meghirdetett időpontokról a honlapon tájékozódjon. A jövőben ostyasütésre is lesz alkalom, melyről későbbiekben tudunk információt adni. Állandó programjainkon kívül nagyobb egyházi ünnepek köré épülő kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a kisebbek.

Tuti menü